Kan man se Lier fra Gaustatoppen (og omvendt)?

Gaustatoppen Fra Knausen i Finnemarka kan man se Gaustatoppen i det fjerne.

Mang en gang har jeg stått på toppen av Gaustatoppen og skuet østover i håp om å se noe som kunne tyde på at også Lier åpenbarer seg fra den sagnomsuste toppen. Det sies jo tross alt at man skal kunne se en sjettedel av hele Norge fra toppen.

Nå skal det sies at Liers skogkledde åser og koller ikke bærer de kjennetegn som vi blant annet finner på Jonsknuten i Kongsberg eller Holmenkollen i Oslo. Derfor er det vel ikke helt usannsynlig at en av de blånede åser i horisonten kan tilhøre Lier.

For et par år siden dukket det imidlertid opp en ny varde på Gaustatoppen. Denne skulle ifølge en påmontert plakett bestå av en stein fra alle de kommunene det var mulig å se fra toppen. På hver av steinene var det montert en liten merkelapp som viste hvor nettopp den steinen var fra. Jeg lette rundt hele varden, men ingen merkelapp med Lier åpenbarte seg. Jeg kunne ikke annet enn å konkludere med at Lier ikke var synlig fra Gaustatoppen.

Så en dag tok jeg turen opp til Knausen, Gjevlekollens mindre kjente nabokolle. Jeg hadde vært på Knausen før, men da var sikten dårligere og jeg var dessuten litt retningsvill. Denne dagen var imidlertid sikten god, og jeg hadde tatt en annen vei slik at jeg hadde alle himmelretningene på stell. Mens jeg skuet vestover og lurte på om fjellet jeg så i det fjerne var Norefjell eller Blefjell, la jeg plutselig merke til en fjellrygg jeg dro kjensel på. Helt i horisonten strakk Gaustatoppens gråsprengte rygg seg mot himmels med sin eiendommelige mast.

Jeg tok et par bilder for å dokumentere den lille sensasjonen, og mens jeg trasket hjemover slo tanken meg at jeg kanskje skulle ta med meg en stein av rosa liergranitt neste gang planen er å bestige Gaustatoppen.

Dette innlegget ble publisert i Alle, Finnemarka (Drammensmarka), Hardangervidda med Rjukan og omegn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *